Wymiana instalacji elektrycznej w kuchi - prośba o poradę

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piotrcar
    Rider
    • 2010
    • 641

a skad wiesz ze kolega ma 3 fazy w mieszkaniu.na 99% ma jedna...

[ Dodano: Sro 20 Lut, 13 19:30 ]
    to ze jest jedna roznicowka na 3 fazy oznacza ze instalacja jest chroniona (czyt osoba/ osoby w mieszkaniu sa chronione przed porazeniem pradem) tak ze dalej nie widze powodu aby montowac wiecej roznicowek...wiecej bezpiecznikow (na kuchenke mikro czajnik automat do kawy itd)to sie zgodze ale nie roznicowek...
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• DJ MŁODY
      RS
      • 2007
      • 5908
      • Octavia II (1Z3)

to może po kolei

z tego co piszesz robisz remont tylko w kuchni
      miejsce z którego będzie brane zasilanie kuchni to puszka rozgałężna w której jest przewód z 2 żyłami aluminiowymi ( 1 żyła - faza , 2 żyła - neutralny ) proponuje tam puszkę wymienić na nową

obecne standardy to instalacja przewód z 3 żyłami tzn czarna lub brązowa - faza , niebieska - neutralny , żółto-zielony - ochronna

do GN 230V tzn gniazdek - przewód YDY 3x2,5 750V
      do oświetlenia - przewód YDY 3x1,5 750V

nie kupuj 400V w hipermarketach korzystaj z hurtowni elektrycznych

rozumiem że instalacje będzie pod tynkowa

przewody możesz ciągnać z punktu do punktu , możesz ale nie musisz użyć puszek rozłałeżnych ale to zbyteczne dodatkowe łaczenie - rezygnuje sie z tego w dzisiejszych czasach

to akurat jedna z najtańszych , są różne rodzane
      jeżeli będziesz puszczał przewody z punktu do punktu zastosuj głębsze puszki np pod gniazda

do montażu przewodów zastosuj UCHWYT SZBKIEGO MONTAŻU USMP 3x1,5 3x2,5

co ci proponuje

oświetlenie osobny obwód

gniazda osobny obwód

jeżeli w puszcze gdzie jest zasilanie jest przewód aluminiowy zastosuj listwe zaciskową tzw kostkę 6 mm2

przy skrecaniu żył w kostce proponuje miedziane żyły z 1 strony , aluminiowe z drugiej ale wszystkie na długość całej kostki przez 2 śruby i z wyczuciem dokręcić , nie na chama aluminium możesz przegwałcić , żyły aluminiowe staja sie dać na dół kostki a miedziane na góre - śrube

podłaczenie

nowe przewody miedziane czarny lub brażowy do alumiowego fazy ,
      niebieski neutralny do alumiowego neutralnego
      zólto-zielony do alumiowego neutralnego- możesz zrobić mostek z alumiowego netralnego na następną wolny zasisk w kosce i tam podłaczyć zólto-zielony żyły

w gniazdkach : faza z lewej, neutralny z prawej , zółto-zielony na bolec

co do zabezpieczenia , możesz zastosowac ale jeżeli zasilanie to ciekie żyły aluminiowe , nie ma sensu , jeżeli przewody byłyby wymieniane w całości np do przed pokoju , korytarza - do skrzynki rozdzielczej to rozumie zastosowanie odpowiednich zabezpieczeń

( w mieszkaniu w budynku mieszkalnym największe zabezpieczenia na istalacji 1 fazowej to 20A )

jezli potrzebujesz pomocy pisz na GG
      pozdrawiam Adam
      Octavia 2 - Tour II - Kosiarka

Spontany Katowickie

Komentarz

• Le-Ce
        L&K
        • 2010
        • 1313
        • Octavia I (1U2)
        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez hubert78
        W głównej skrzynce masz jeden bezpieczniek różnicowy ale na 3 fazy
        No właśnie :!:

Podstawowy problem inwestorów po taniości kiedy zaufany fachura tak zabezpieczy obwody. Nie zwracając uwagi na to, że kiedyś wspomniany jegomość, oglądając w łóżeczku z połowicą różowe stronki, rozwali se facjatę biegnąc do skrzynki zabezpieczeń, wdeptując po drodze w nocnik latorośli lub nie daj Boże teściowej, będącej z długo oczekiwaną wizytą, by załączyć prund i doczekać momentów, nie świadom, iż właśnie z fatygowany czajnik elektryczny, tudzież inne elepstryczne cholerstwo przebiło. Pada wtedy cała pięknie wykonana instalka.
        Ale co tam, najlepiej zainwestować w kafelki, mahoniowe mebelki z Holenderskiego raju, tudzież Swarzędza, bo to widać i somsiadom kopara z zazdrości opadnie.

co do - żółto/zielonego - przewodu, to jest uziemienie ochronne a nie zero :P

a i żadne równoległe kładzenie kabli, tylko

zrobić należy porządną instalkę w raz z przyzwoitą budką na piprztyki (czytaj-zabezpieczenia), która zapewni na długi czas poprawną pracę urządzeń, bez potrzeby prucia ścian w przyszłości.

hubert78

Spytałem koleżanki z pracy czy to racja i potwierdziła :wink:
        niestety
        Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• ROBAL_26
          RS
          • 2010
          • 2321
          • Octavia I combi (1U5)
          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

sparrov, dobrze by było gdybyś wrzucił fotke tej swojej rozdzielnicy, ogólnie to w nowych domkach daje się centralne różnicówki na oświetlenie i gniazda, ale są na tyle niewygodne i kłopotliwe że z byle żarówką będzie coś nie tak to wyłączy ci cały dom a nie dany obwód , my stosujemy różnicówki jedynie na gniazda na zewnątrz budynku ,łazienki , budowle z drewna ( domki metodą kanadyjską)
          prywatnie ja mam zasadę iż w kuchni i łazience zawsze jest dużo urządzeń potrzebujących dużo energii dlatego dobrze jest dać kilka osobnych przewodów - obwodów niż spiąć wszystko na jeden i mieć później same problemy,
          jeżeli będziesz ciągnął przewody od samej rozdzielni to brązowy lub czarny to żyła fazowa-prądowa a niebieski i żółtozielony to zero i ochrony , możesz je razem podłączyć do szyny zerowej, wówczas w gniazdku podłączasz wszystkie 3 żyły, pamiętaj ochrony -bolec zabezpiecza przed pojawieniem się napięcia na metalowej obudowie urządzenia a tym samym zabezpiecza przed porażeniem prądem osoby użytkujące i przebywające w obrębie jego.ok

pozdro
          Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• piotrcar
            Rider
            • 2010
            • 641

Robal a czy nie jest tak ze wszystkie nowe budynki wybudowane po 1997 powinny miec wylacznik roznicowopradowy? Od pari nastu lat nie pracuje w polsce tak ze nie wiem czy cos sie zmienilo w przepisach. Daze do tego ze dajesz roznicowke na gniazda na zewnatrz lazienke a nie na wszystko

Komentarz

• Maicroft
              Moderator
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2004
              • 25757
              • Audi

Tylko ja polecam te w izolacji 750v a nie 500v. Trzeba jeden i drugi po.acac to zobaczy sie roznice. No i kable nkt,tf a nie jakies chinczyki ktore zyle zamast miec 3x2,5 to maja 2 po 2.2 i ochronny 2.0

No i gniazdek rob z naddatkiem potem brakuje.

Tam gdzie kuchenka doprowadz na zapas 400v przewodem 5x4. To dzis moze byc nie potrzebne ale za kilka lat juz tak
              Spritmonitor.de

Komentarz

• ROBAL_26
                RS
                • 2010
                • 2321
                • Octavia I combi (1U5)
                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

piotrcar, bo miałem taki przypadek , że była centralna różnicówka na wszystko i podczas malowania malarz przejechał wałkiem po gniazdku i wyłączyło całą chatę -domek a w tym czasie był rozpalony kominek z wkładem i mało co nie doszło do jego rozerwania bo zanim się kapneli że nie ma prądu i dlaczego , a wystarczyło zajrzeć do rozdzielni. teraz już wiesz dlaczego napisałem tylko takie obwody .ok

pozdro
                Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• Le-Ce
                  L&K
                  • 2010
                  • 1313
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez piotrcar
                  powinny miec wylacznik roznicowopradowy?
                  dodam jeszcze, że ostatnio pojawiły się nowe rozwiązania w postaci zabezpieczenia zwłocznego bezpiecznikiem topikowym różnicówek zarówno 1-no jak i 3-fazowych na potwierdzenie załączam fotkę :szeroki_usmiech

I zapewniam, że głupi to nie wymyślił :diabelski_usmiech

to szare, to właśnie "szuflada" na bezpiecznik
                  Załączone pliki
                  Moja ADELA

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

Panowie, trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy chce się w domu mieć elektrownię i rozdzielnię nie wiadomo jakich rozmiarów i do tego jeszcze za to płacić, skoro skorzysta się z tych milionów różnicówek raz na 10 lat. O ile wiem, obecne przepisy zalecają różnicówki ale nie ma obowiązku ich zakładania w ogóle. Rozdzielnia ma być kompromisem a nie przerostem formy nad treścią. Mój sąsiad, którego tatuś jest elektrykiem, założył rozdzielnię o wymiarach 1 x 1,5 m... Do domu z czterema pokojami, garażem i kuchnią. Nie wiem, moim zdaniem jebnięty gość.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• Le-Ce
                      L&K
                      • 2010
                      • 1313
                      • Octavia I (1U2)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                      Nie wiem, moim zdaniem jebnięty gość.
                      taką samą opinię wyraża u mego szwagra na wsi domorosły elektryk :P co pamięta dziadka który "porcelanki" (bezpieczniki) "watował" gwoździem a sam obecnie fachura pełną gębą,
                      obrabia wszystkie okoliczne domki mówiąc, że to nie kościół a i w nim jest pięć bezpieczników na krzyż i jak ten na dzwonnicy z powodzeniem strzegą przed złym :diabelski_usmiech i wszystkich uszczęśliwia swą profi partaniną
                      Moja ADELA

Komentarz

• sparrov
                        Rider
                        • 2012
                        • 378

ooo, widzę, ze temat się rozwinął Dzięki pany za rady

Więc pokaże jak wygląda sytuacja.

Poniżej prezentuje, jak wygląda postęp prac. Na czerwono idzie kabel 3x2.5. X oznaczają gniazdka. Kółko to duża puszka łącząca te gniazdka.

Jak widać gniazdka będą 4. Dalej za puszką w prawym górnym rogu nic nie ruszam. Światła też nie ruszam (wymieniam tylko przewód od włącznika do puszki ze światłem.

Co do dalszej instalacji, to nie będę na razie nic zmieniał. Szafa jest w załączniku. Nie wiem czy są tam różnicówki czy nie, kompletnie się na tym nie znam. W każdym razie, gdy przełącze środkowy bordowy przełącznik, to napięcie znika w w obu puszkach w kuchni (zarówno oświetlenie w suficie, jak i kabel na gniazdka).

Tu pojawia się pytanie, jak podłączyć mam te gniazdka w kuchni. Skoro mam 3 żyły - czy żółty zostawić w spokoju i podłączyć gniazdka na dwóch (faza z lewej i zero z prawej + zerowanie - mostek między zerem a bolcem)? Tak będzie dobrze? Do tej pory tak miałem. Czy może tak jak ktoś wcześniej pisał, żółty w puszce do zera a w gniazdkach pod bolec?
                        Załączone pliki
                        Moja Octavia II Combi 1.6 Mint Anthracit - "odmintowiona"

Komentarz

• Le-Ce
                          L&K
                          • 2010
                          • 1313
                          • Octavia I (1U2)
                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

No nie, rewelka :!: :diabelski_usmiech

Masz rozpieprzoną całą kuchnię, to pokuś się o zrobienie elektryki porządnie :!:

Pozostawiając możliwości do dalszej wymiany instalacji po innych pomieszczeniach.
                          Najlepiej jak Ci to ogarnie ktoś kumaty. Wykorzystując sugestie z naszych wypowiedzi zrobi Ci z tą kaszaną porządek. :szeroki_usmiech
                          Sam zostaw eksperymenta, bo jak widać nie masz do tego talenta :szeroki_usmiech
                          a i jak zdrowie Ci miłe i najbliższych, pomijając oczywista przysłowiową złą teściową. :szeroki_usmiech

Moja ADELA

Komentarz

• sparrov
                            Rider
                            • 2012
                            • 378

Le-Ce, no zbyt wiele mi nie pomogłeś Tak ta instalacja wyglądała pierwotnie, ja tylko wymieniłem kable i gdzieniegdzie puściłem je w linii prostej a nie na ukos :P

Aha, dodam, że na przeciwległej ścianie mam gniazdo z innego obwodu, do zasilania lodówki, zmywarki i kuchenki mikrofalowej, ale jego nie ruszam, bo było dokładane już wcześniej.

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

Le-Ce,

Ja rozumiem, że można się rozpędzić w nieskończoność jak ktoś ma fantazję ale są pewne granice.
                              Co Ci da zastosowanie tylu różnicówek? Argumenty, że się o coś przewrócisz, to tak samo jak elektrownia prąd wyłączy w ogóle - nie ma prądu i szukasz latarki po omacku. Tak wiem, można sobie dołożyć zasilanie awaryjne. Tyle że to jest kosztowne i nie każdy ma ochotę się nad tym rozwodzić.
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• Le-Ce
                                L&K
                                • 2010
                                • 1313
                                • Octavia I (1U2)
                                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Tyle że to jest kosztowne i nie każdy ma ochotę się nad tym rozwodzić.
                                Jasne, że nie ma
                                Bowiem wydanie kasy na różnicówki jest bezsensowne, choćby dla tego, że chronią czasem gówno warte, nasze życie. :evil:

Piszesz: skoro skorzysta się z tych milionów różnicówek raz na 10 lat

Mylisz pojęcia z nich się nie korzysta, one mają chronić nas przed porażeniem. I lepiej jednak jak są, choćby miały nigdy nie zadziałać. To że Ty masz taki pogląd na ich zastosowanie, to Twój wybór i nie musisz dokładać je do swych zabawek. Jednakże nie rób wody z mózgu koledze, bowiem być może dla niego wyznacznikiem są inne wartości. :evil:

Na przykład masz u siebie przepięciówki :?:

Bo jeśli nie, to zobaczymy jak będziesz śpiewał, jak kiedyś pizdnie przysłowiowy grom z jasnego nieba i po kabelkach poleci sobie nanosekundowy pik napięciowy i załatwi Ci całą elektronikę w domu :P Przecież gra nie warta świeczki, cóż 200zł dupersznyt a ful wypas bajery za tysiące, masz wybór :P
                                A takie rozwiązanie, jak zauważyłeś, jest przecież przerostem formy nad treścią :diabelski_usmiech
                                Nawet w nowych budynkach deweloperzy się w takie cuda nie bawią, bo powiększa koszty a wszyscy nieświadomi użytkownicy instalacji elektrycznych, nie mają pojęcia czym to się kończy.

ale są pewne granice.
                                jasne, że są, aczkolwiek przypadków porażenia prądem jest na tyle dużo, że nie potrzeba kończyć fakultetów, by sobie zagrożenie uzmysłowić a w szczególności kiedy w domu ma się np. małe dziecko.

Granicą u naszego kolegi pozostaje 3fazowe zabezpieczenie służące chyba jako FR i trzy bezpieczniki, które mają zapewnić z Bożej Łaski skuteczną ochronę.
                                Pozostaje mi tylko życzyć szczęścia, bowiem kiedyś może go zabraknąć.

sparrov

Jeżeli wiele nie pomogłem, to wybacz mi Panie, gdyż nie było mym zamysłem prowadzenie szkółki niedzielnej, by z laika uczynić elektryka. Napisałem tylko byś zwrócił się do FACHOWCA :!: co Ci szczeże radziłem, który Ci to wykona i być może ustrzeże od błędów. :twisted:

Sama wymiana kabli na miedziane nie załatwia sprawy, tym bardziej, że w zamyśle chciałeś łączyć je ze starą instalacją wykonaną aluminiowym DYT-em. Osobny obwód z gniazdem na wymienione przez Ciebie domowe gadżety, jest fenomenalnym rozwiązaniem godnym wielokrotnego powielania :!: Szczególnie jak w (zakładam że jest takowe) 16A-perowym gnieździe, choć często jest to 10 A, ląduje rozgałęźnik gdzie zapodane są wtyczki z wymienionych urządzeń i wszystko gra i buczy z naciskiem, że buczy :diabelski_usmiech bowiem w gniazdeczku wrze plasticzek i styki się trochę grzeją, ale to przeca pryszcz :P Zaraz, zaraz toć obrotny gospodarz zapodał zmywareczkę a nie ma na nim (obwodzie) także praleczki :?: a może i bojlerek się znajdzie :P I klawo Egon, jak cholera :szeroki_usmiech bo działa. :diabelski_usmiech

Zatem powodzenia w radosnej twórczości, wśród ponoć nienawidzących druciarstwa orędowników

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 03:57 ]
                                Zamieszczone przez DJ MŁODY
                                przy skrecaniu żył w kostce proponuje miedziane żyły z 1 strony , aluminiowe z drugiej ale wszystkie na długość całej kostki przez 2 śruby i z wyczuciem dokręcić , nie na chama aluminium możesz przegwałcić , żyły aluminiowe staja sie dać na dół kostki a miedziane na góre - śrube
                                Młody, pewnikiem zapomniałeś, że połączenia wspólne Al z Cu można wykonywać tylko za pomocą podkładek KUPALOWYCH, bowiem przy proponowanym przez Ciebie sposobie połączenia szybko utleniające się aluminium pogarsza jakość połączenia zwiększając jego rezystancję, przez co następuje przegrzanie i w efekcie upalenie się połączenia, co może grozić poważnymi skutkami.
                                Moja ADELA

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

Le-Ce, Patrzac na ta rozdzielnie, to ona z domowymi developerkami to ma tyle wspolnego, co to, ze przez obie przeplywa prad.

Sama ta rozdzielnia gola kosztuje 2-3x tyle co zwykla mala na 48 pol

Do tego wszystko na Schneiderze, no nie znam elektyka ktory robi u klienta na tym, przemysl jak najbardziej Ludzie chca tanio i szybko.

Ale sa tez tacy jak widac po tych zdjeciach, ktorzy chca miec dobrze, a nawet bardzo dobrze. Taka rozdzielka ma tez plusy, pewne uklady mozna potem rozbudowac o funkcje inteligentnego budynku.

Ostatecznie w domu sa roznicowki na 3. Jedna na oswietlenie, druga na gniazda i 3 na kuchnie, lazienke. Oswietlenie na 3x1,5 jakby sie dalo to i 3x1 by bylo. Gniazda to do pierszego w pomieszeczeniu 3x2,5 a potem 3x1,5 Gniazda silowe 3x2,5, no bo po co wiecej.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• hubert78
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 1576

Zamieszczone przez Le-Ce
                                    hubert78 napisał/a:
                                    W głównej skrzynce masz jeden bezpieczniek różnicowy ale na 3 fazy

No właśnie

Podstawowy problem inwestorów po taniości kiedy zaufany fachura tak zabezpieczy obwody.
                                    Taniość w moim wypadku polegała na tym że sam dziargałem rowki pod kabel i montowałem puszki wg wskazań fachowca , natomiast na "sprzęcie" nie oszczędzałem i zakupiłem wszystko zgodnie z zaleceniem fachowca. Całość podłączał fachowiec.
                                    Ale fakt należy przyznać Tobię racje , ponieważ w trakcie robienia wykończeniówki , w jednym z gniazdek zostawiłem za długie przewody i zabezpieczenie spadło na zero i cały czas wywalało różnicówkę . Dwa dni szukałem o co chodzi ops:

Komentarz

• sparrov
                                      Rider
                                      • 2012
                                      • 378

Pany to jak w końcu podłączyć? Na dwóch przewodach i w każdym gniazdku "zerowanie"? Czy każde gniazdko na 3 przewodach a w puszce doprowadzającej prąd (gdzie mam tylko L i N) przewód zółto-zielony razem z neutralnym?

Komentarz

• Andrzej.P
                                        RS
                                        • 2011
                                        • 1516
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Daj każde gniazdko na 3x2,5 i w puszce / w tablicy włączysz ochronny z neutralnym.
                                        Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
                                        FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• piotrcar
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 641

Robal to zadaj sobie pytanie czy plaszcz wodny, wszelkiego roddaju pompy itd. powinny byc podlaczone pod roznicowke... Odpowiem ci odrazu NIE. A jak mam byc szczery to wszelkiego rodzaju prace elektryczne itd powinny byc wykonywane bez napiecia. A teraz pomysl sobie jak by malarza zabilo ...mysle ze temat czas zamknac bo tyle ilu elektrykow to tyle roznych opini????????????

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

Robal to zadaj sobie pytanie czy plaszcz wodny, wszelkiego roddaju pompy itd. powinny byc podlaczone pod roznicowke...
                                            A czemu, wlasnie o to chodzi, ze jak bedzie przebicie na obudowe w takim urzadzeniu to roznicowka ma wywalic. Inaczej to potem od zawsze mowili, ze bojler kopie, ale dziala juz 20lat :diabelski_usmiech
                                            Spritmonitor.de

Komentarz

• piotrcar
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 641

Dlatego ze wiekszosc bojlerow pomp itd przy wlaczeniu odrazu wywala roznicowke.

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 11:50 ]
                                              Ale nie wiem jak kest w polsce bo juz od dawna tam nie pracuje. Byc moze powiedzenie co kraj to obyczaj sprawdza sie i w tym przypadku

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 11:58 ]
                                              I dla tego ze jak malarz przejedzie walkiem po gniazdku to zeby caly system pomp itd dzialal dalej.

Komentarz

• hubert78
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 1576

Robal to zadaj sobie pytanie czy plaszcz wodny, wszelkiego roddaju pompy itd. powinny byc podlaczone pod roznicowke... Odpowiem ci odrazu NIE. A jak mam byc szczery to wszelkiego rodzaju prace elektryczne itd powinny byc wykonywane bez napiecia. A teraz pomysl sobie jak by malarza zabilo ...mysle ze temat czas zamknac bo tyle ilu elektrykow to tyle roznych opini????????????
                                                Powinny być , a żeby wody nie zagotować zaleca się stosowanie UPS -ów potrzymujących napięcie , bo nie zawsze jesteś w domu i nie zawsze jesteś wstanie zareagować jak nie będzie prądu .

[ Dodano: Czw 21 Lut, 13 14:01 ]
                                                Zamieszczone przez Le-Ce
                                                dodam jeszcze, że ostatnio pojawiły się nowe rozwiązania w postaci zabezpieczenia zwłocznego bezpiecznikiem topikowym różnicówek zarówno 1-no jak i 3-fazowych na potwierdzenie załączam fotkę

I zapewniam, że głupi to nie wymyślił
                                                NIe wiem cazy dobrze zrozumiałem, ale w tym rozwiązaniu dajesz przed róznicówką zabezpieczenie zwłoczne ?

Komentarz

• piotrcar
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 641

Wyglada na to ze dobrze zrozumiales tylko ze takich rozwiazan nie stosuje sie w domu/mieszkaniu a raczej w przemysle. A co do ups to w domach tez sie tego nie montuje, ewentualnie mozna zamontowac jakas lampke sygnalizacyjna lub mala syrene.

Komentarz

• kowal 2002
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 5161

... A co do ups to w domach tez sie tego nie montuje,...
                                                    Eeee tam, ja mam :twisted: .

A w temacie to faktycznie co elektryk, to inne podejście, choć przepisy/wytyczne wszyscy mają takie same :diabelski_usmiech .
                                                    Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                                                    Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

Pracuję...